Dit is een paragraaf. Klik hier om je eigen tekst toe te voe

Programma NDSM Treehouse Artists in Residence 2013 - 2015 

Augustus 2013 

Danielle Gottesman, New York 

Danielle Gottesman uit New York city vertaalt hedendaagse symbolen naar een vorm, kleur en materiaal uit vroeger tijden. Zo heeft zij tijdens haar residence bij NDSM Treehouse middels hout- en staalbewerking een verzameling ogenschijnlijke handwerktuigen vervaardigd, welke hun oorsprong vinden in moderne tools uit computerprogramma’s als Photoshop.

 

  

September 2013 

Efy Zeniou, Cyprus 

Efy Zeniou uit Cyprus is een tekentalent die wij graag in contact wilden brengen met de NDSM-werf. Haar vormentaal en technieken sluiten aan bij het rauwe en vrije gevoel op de werf. Tijdens haar residency bij NDSM Treehouse heeft zij zowel hier gevonden materiaal als de weersomstandigheden verwerkt in haar tekeningen en collages. Hierdoor ontstond een zekere versmelting met de omgeving, waarbij wij werden bevestigd in ons idee dat de werf voor Efy grote inspiratie kan vormen. 

 

Oktober 2013 

Guillaume Clermont en Marie-Andree Pellegrino, Canada 

Guillaume Clermont uit Franstalig-Canada maakt installaties met een voor het publiek bedoelde verrassing tijdens het aanschouwen. Het beeld dat bij de eerste aanblik ontstaat, zal niet hetzelfde zijn als wanneer de aanschouwer het werk helemaal heeft gezien. Met dit concept speelde Guillaume de laatste jaren wanneer hij zijn installaties bedacht. Hierbij zijn doodshoofden en gebruikte kartonnen dozen terugkerende beeldelementen. Bij aankomst bij NDSM Treehouse kreeg Guillaume al gauw inspiratie voor een toegepaste installatie in de IJ-helling, welke oa. tijdens de Nacht van de Doden veelvuldig werd bezocht.

 

November/december 2013 

Robin Giordani, New York 

Robin Giordani uit New York city is sinds haar jeugd gefascineerd geweest door patronen van stads plattegronden. In Manhattan, waar zij is opgegroeid, is sprake van een duidelijk grid. Met een harde, individualistische mentaliteit op straat. In Europa ging zij op onderzoek uit of de andere manier van stedenbouw invloed heeft op de mensen die er wonen. Zo was Amsterdam, met zijn gekromde grachten, 1 van de 5 steden die zij bezocht. Middels fotografie en het ensceneren ervan, verwerkte zij haar bevindingen, met een prachtig fotoboek als resultaat. 

 

Januari / februari 2014 

Lucas Norer, Oostenrijk 

Lucas Norer is geluidskunstenaar. Gefascineerd door telkens een ander soort geluid, kreeg hij op de NDSM-werf de drang om geluid tijdens demonstraties in Europa te onderzoeken. Zoals stukslaan van glas. Dit heeft Lucas verwerkt in een installatie, welke een maand lang actief is geweest in de Scheepsbouwloods.

 

Maart 2014 

Eileen Song en YungHan Juan, Taiwan 

In de eerste week van hun bezoek, vond dit duo uit Taiwan een schets- en aantekeningen boek bij de vuilnis van de Albert Cuijp markt. Gefascineerd door de inhoud, ontstond een zoektocht naar de originele eigenaar. Een presentatie aan het eind van de residency, bestond uit het resultaat van een groots onderzoek naar de persoonlijkheid, het beroep en het uiterlijk van Willem, die ook nog werkelijk in deze periode gevonden werd! 

 

April 2014 

Eily O’ Connell, Ierland 

Eily O’ Connell is sieraden ontwerpster. Ze probeert percepties te veranderen van wat sieraden zouden moeten zijn. Op de NDSM-werf en in de rest van Amsterdam legde zij contacten met andere sieraden ontwerpers en kunstenaars.

 

 


 

 

Mei 2014 

Sibylle Ettengruber, Oostenrijk 

Sibylle Ettengruber is wandel/video kunstenares. Zij koos in 2014 Amsterdam en Venetië uit om haar speciale wandelingen te maken. Speciaal, omdat zij zich door geen enkel obstakel laat tegenhouden. Amsterdam en Venetië bestaan voor een groot deel uit water en juist water zag zij als de nieuwe uitdaging om haar weg niet​door te laten versperren... Net als alle andere artists in residence, werd zij volledig opgenomen in de gemeenschap op de werf. Zo kookte zij bijvoorbeeld bij Klup X en won zij de tafeltennis wisseltrofee. 

 

Mei 2014 

Christian Hussel, Duitsland 

Christian Hussel is toneelschrijver. Omdat hij een periode nodig had om zich te concentreren op schrijven door zich af te zonderen, bood NDSM Treehouse hem voor 3 weken een schrijfstudio.

 

  

Juni / juli 2014 

Hayato Kashiwagi, Japan 

Hayato Kashiwagi uit Osaka is meubelmaker en muzikant. Hij kwam mee met een uitwisseling n.a.v. een eerder bezoek van Nederlandse kunstenaars aan de kunstacademie in Osaka. Ndsm Treehouse gaf hem een studio om in te werken en een accommodatie om in te slapen. 

 

Augustus 2014 

Juan Duque, Colombia 

Juan Duque reist over de hele wereld en overal waar hij komt wil hij mensen mee laten kijken naar wat hij ziet, of heeft meegenomen uit andere werelden. Middels het theaterstuk Horizons of Joseph, speciaal vervaardigd voor de NDSM-werf, gaf hij dit idee vorm op Amsterdamse wijze.

 

September 2014 

Fellipe Vergani, Brazilië 

Fellipe Vergani is ontwerper van interactieve installaties. Fellipe is een poosje met de 80-er jaren (en nog altijd bestaande) art rock band Wire op tour geweest en raakte zodoende geïnspireerd een interactieve beeldende/geluidsinstallatie te ontwikkelen. Op de NDSM-werf vond hij de juiste sfeer om dit te doen, vanwege de geschiedenis van de locatie, welke, eveneens vanaf de 80-er jaren, de nodige art en rock tot uiting bracht. Bij Klup X deed hij ook een performance, geïnspireerd op de media en welke invloed deze heeft op de beleving van de mens, van de letterlijke wereld om hem of haar heen. 

 

Oktober 2014 

Amber Imrie-Situnayake, U.S.A. 

Amber Imrie-Situnayake is borduur-kunstenares. Op de NDSM-werf heeft zij een meters groot 3-dimensionaal boorduur-kunstwerk gemaakt. Geïnspireerd door de enorme bouwwerken en machines op de werf. Via haar online kunsttijdschrift Venison heeft zij uitgebreid verslag gedaan over haar tijd bij NDSM Treehouse, zowel als 3 andere kunstenaars van NDSM Treehouse belicht.

 

November 2014 

Nina Segal, Engeland 

De toneelschrijfster Nina Segal uit Londen gaf tijdens een kwartier durende theaterperformance een fysieke vorm aan het thema afstand. 

 

 


 

December 2014 

Risja Steeghs, Zuid-Limburg 

 

Risja Steeghs is in Nederland bekend als het meisje dat heeft leren omgaan met en strijden tegen de ziekte Lyme. Zij heeft een boek uitgebracht om meer bekendheid te geven aan de ziekte. Op haar ziektebed heeft zij een begin gemaakt met haar collages n.a.v. oude foto’s. Deze waren hanteerbaar in de positie waarin zij zich begaf. Nu zij steeds meer haar kracht terugvindt, worden haar werken ook groter. Een kleine greep uit haar grote oeuvre was te zien in de galerie van NDSM Treehouse.

 

 


 

 

Januari 2015 

Georgina Johnson, Engeland 

In haar project ‘Even In Your Skin You're Hiding’ combineerde Georgina Johnson haar modeachtergrond met 3D kunst, stofbewerking en zette zij diverse media in. De drijfveer in dit werk is haar persoonlijke ervaring met vruchtbaarheidsbehandelingen. Zij gebruikte haar periode bij NDSM Treehouse voor de verwerking van deze situatie. Haar gedachtes en gevoelens gaf zij vorm in een installatie en tijdens de opening van de expositie stelde zij zich beschikbaar om te worden bevraagd over het onderwerp.

gen.